Zdravljenje peridontopatij

V sklop bolezni gingive spadata paradontoza in peridontopatije.  Zlasti paradontopatije so prisotne pri 70% populacije, ki imajo brez zdravljenja posledico izgube zob. Paradontopatije se sčasoma razvijejo v paradontozo. Pri paradontalnih boleznih gre za kronične bakterijske infekcije, ki prizadanejo obzobno tkivo in obzobno kostnino, kar ima za posledico majavost zob.

Običajno je gingiva vijolično-rdeče barve in nabrekla, ker bakterije,ki se namnožijo v žepu med zobom in gingivo povzročajo vnetje. Vzrok za paradontopatije je pogosto nezadostna ustna higijena, ne pa vedno. Nastaja kot posledica nezadostne ustne higijene in zob, zaradi časar se naberejo plaki in zobni kamen, to pa povzroči odstopanje dlesni od zoba in posledično vnetje dlesni.

V kolikor pride pravočasno k zobozdravniku se paradontoze zelo uspešno zdravijo z odstranjevanjem zobnega kamna, zobnih plakov, zdravljnenjem zobnih žepov (posebno je to uspešno z laserjem Waterlase iPlus). V kolikor pa je bolezen preveč napredovala je potreben kirurški poseg.

Zobozdravnica Andreja Hribar Hostnik ima veliko izkušenj z zdravljenjem paradontopatij. Velik uspeh zdravljenja ji prinaša podporna terapijo z laserjem Waterlase in aparat Healozone.

Način zdravljenja je odvisen od stopnje obolenja, za vsak primer pripravi individualen načrt zdravljenja. Tudi za vas bo našla način in postopek, ki je za vas najustreznejši. Pacienti s tem obolenjem zaznajo povečano občutljivost na toploto, hlad in pritisk. Vnetje gingive pa ni samo znak bolezni zob, slabe ustne higijene ampak tudi eden od zgodnjih znakov nekaterih bolezni, na primer leukemije.

Pri peridontalnih boleznih odraslih je pogosto prizadeta gingival, peridontalni ligamenti in kostnina okrog zobne korenine. V nastali obzobni žep se nabirajo ostanki hrane in bakterije, kar ima za posledico okvaro zobnih vezi, kost ob zobu se topi, zob se začne majati, na koncu izpade.

Ne čakajte na trenutek, ko se zob xačne majati. Ko začutite nabreklost dlesni, poveča se občutljivost zob na spremembo temperature, vam zaudarja iz ust obiščite zobozdravnika. Zob je še mogoče rešiti.

V ustih se srečujemo tudi z različnimi spremembami dlesni,zelo pogost je herpetični gingivostomatitis. Spremenjeno področje na sluznici je boleče, pojavi se drobna afta, ki se zaradi poškodbe spremeni v bolečo erozijo. Obolenje povzroča virus Herpes simplex.

Pri pregledu obzobnih tkiv vedno izmerim tudi globino obzobnega žlebička in pogledam na morebitno formiranje žepov. Spremembe zaznamo tudi na rentgenski sliki.

Terapija: Potrebno je čiščenje obzobnih žepov, kar lahko opravi le zobozdravnik. Sanacijo žepov močno pospešim z laserjem Waterlase. Običajno se poškodbe sanirajo v nekaj dneh, včasih je s tretmanjem potrebno ponoviti. Laser Waterlase je tudi izredno primeren za zdravljenje herpetičnih sprememb v ustih. Pri hujših spremembah je potrebna operacija dlesni. Tudi to opravim z laserjem Waterlase. V primerjavi uporabe skalpela je poseg z laserjem bistveno manj boleč. Včasih je potrebna še podporna terapija z antibiotiki.