Zdravljenje koreninskega kanala

Edini mehki del v zobu imenujemo zobna pulpa. Nahaja se v sredini zoba in sega od zobne krone, preko zobne korenine do kosti. Pulpo sestavljajo živci, krvne žile in vezivno tkivo. Ko v zobu nastane globok karies ali pa je bil zob mehansko poškodovan, lahko bakterije vstopijo v pulpo, povzročijo vnetje. Posledica tega je bolečina različnih stopenj. Če zoba ne zdravimo, bakterije povzročijo resno infekcijo, kar vodi do odmrtja pulpe, nastanka abscesa, izgube kosti okoli zoba, razmajanja zoba in njegove izgube. Znaki te infekcije so lahko močno gnil zob, bolečine, otekanje dlesni, obraza in vratu, včasih celo povišana telesna temperatura. V procesu zdravljenja koreninskega kanala odstranimo preostanek vnete ali odmrle zobne pulpe v koreninskem kanalu, ga natančno mehansko očistimo, razkužimo ter sterilno zapolnimo z ustreznim materialom za polnjenje koreninskih kanalov.

Postopek zdravljenja

Poseg se izvede v eni ali več sejah. Izrednega pomena je natančna odstranitev vnetih in odmrlih delov zobne pulpe in polnitev koreninskega kanala. V ta namen lahko uporabljamo posebno napravo in posebne svedre za strojno širjenje koreninskih kanalov ali pa kanal očistimo in razširimo z koreninskimi iglicami ročno. Dolžine kanalov natančno določamo s pomočjo rentgenske slike in z aparaturo Apex locator. Po polnitvi koreninskih kanalov preverim uspešnost polnjenja s takojšnjim slikanjem RVG.
V primeru hude infekcije (granulomatoznega vnetja) lahko zdravljenje traja tudi več tednov.

Zdravljenje zobnega kanala.

Elektronski merilec dolžine kanalov (Apeks lokator) je nepogrešljiva oprema vsake zobne ordinacije, saj sodobna endodontija brez njega ni več mogoča. V naši ordinaciji uporabljamo najmodernejšo opremo japonskega proizvajalca, apeks lokator skupaj s kolenčnikom za strojno širjenje. To nam omogoča vrhunske uspehe pri zdravljenju zobnega kanala. K večjemu uspehu pripomore tudi tretma z laserjem Waterlase® iPlus in Healozonom®, s katerim je mogoče opraviti popolno sterilizacijo zobnega kanala, kar je bistveno za uspeh.

Postopek zdravljenja zobne korenine: odpiranje zobne pulpe, odstranjevanje zobnega živca, čiščenje, sterilizacija kanala in polnjenje.
ondodontija-3
Zdravljenje zobne korenine poteka v več fazah