Zdravljenje kariesa

V primeru kariesa poškodovan del zoba nadomestim z zalivko. Amalgamskih zalivk zaradi toksičnega delovanja živega srebra ne priporočam in ga sama že dve desetletij ne uporabljam več. Sodobni materiali v barvi zoba so izredno trajni in zdravju prijaznejši. Omogočajo estetski videz vaših zob.

Prednosti mojih zalivk:  

  • zalivka ima videz zobne strukture,
  • barva je individualno prilagojena posameznemu zobu,
  • zob je rešen nadaljnega propadanja,
  • uporabljen material je biokompatibilen,
  • zalivka je obstojna.

Začetni karies

Začetni, včasih tudi globoki, karies največkrat ne povzroča bolečine, opazi ga lahko zobozdravnik ob skrbnem pregledu. Zob je lahko občutljiv na mrzle ali sladke dražljaje, gre za kratkotrajno, ostro bolečino. Vzrok je deminerilizacija sklenine in zobovine.

Sanacija takega kariesa je končana v eni fazi. Če je karies dostopnejši, ga lahko namesto s svedrom odstranimo z laserjem Waterlase iPlus, sicer pa poskrbimo za neboleč poseg z nežnim dotikom svedra na zob ali s predhodno aplikacijo lokalne anestezije.Vrzel v zobu nato steriliziramo s Healozon® naparavo, jo napolnimo s biokompatibilnim materialom enake barve, kot je zob, nato zalivko še zapoliramo. Zalivka ni vidna.

Vrzel v zobu nato steriliziramo z Healozon® naparavo, jo napolnimo s kompozitnim materialom enake barve kot je zob, nato zalivko še zapoliramo. Zalivka ni vidna.

DiagnodentTMPen; pomočnik pri odkrivanju zgodnjega kariesa.

Globoki karies

V primeru pojava bolečine ob stiku s hladno ali sladko hrano, ki traja nekaj minut, gre običajno za globoki karies. Opazen je tudi defekt v obliki rjave ali bele pege. Če se karies širi v globino, sledi pulpitis ali vnetje zobnega živca. Želimo si, da vsak zob ohranimo živ, zato previdno odstranjujemo okvarjen dentin, da ne prodremo v pulpno komoro. V primeru kariesa neposredno ob sami membrani pulpne komore je včasih potreben najmanj dvakraten obisk zobozdravnika, saj je potrebno da se dentin ponovno kalcinira.

Po odstranitvi kariesa zapolnimo vrzel z zalivko. V primeru velike vrzeli priporočamo vgradnjo inlaya. V primeru velikega manjka zobne krone zalivko učvrstim s parapulpalnim zatičkom, ki ga uvijem v dentin.

Parapulpalni zatički iz titana nudijo veliki zalivki čvrsto oporo.

Skriti karies

Ker material amalgamskih zalivk nima enakega razteznega koeficienta kot zob, prihaja do nastanka špranje med zobom in zalivko. Tako se odpre pot bakterijam, ki ob prisotni hrani na zobu pod zalivko povzročijo ponovni nastanek kariesa. Enak simptom se pojavi tudi, kadar ob izdelavi plombe karies ni dobro očiščen ali je kaviteta slabo dezinficirana. V špranji se nabirajo bakterije. Zaradi njih pride do degradacije oziroma razkroja zobovine in napredovanje bolezni proti zobni pulpi (živcu). Morebitni nastanek špranje med starimi plombami in sklenino preverim ob vsakem pregledu. Posledica dolgotrajnega odlašanja sanacije je razvoj sekundarnega kariesa z vsemi bolečinskimi simptomi in ogroženost živosti zoba. Te oblike kariesa so pogosto neboleče, dokler karies ne prodre do pulpe, zato je dotrajane plombe nujno zamenjati pred pojavom bolečine.