Gingivektomija

Gingivektomija je kirurški poseg, kjer se odstrani del dlesni zaradi ortodontskih, funkcionalnih ali estetskih razlogov. Lahko je estetski kirurški poseg, pri katerem z odstranitvijo odvečne dlesni dosežemo izboljšan videz dlesni. Včasih odstranimo dlesen pri izdelavi zalivk. Predvsem takrat, ko sega zobna gniloba zelo globoko pod dlesen.

Gingivektomijo izvajam s sodobnim laserjem Waterlase. Pacient občuti nelagodje na pa bolečine. Laserski poseg ne izove krvavitev, okrevanje po posegu je hitro.

Iz estetskih razlogov opravljam z laserjem preoblikovanje dlesni okoli zob in neboleč dvig dlesni, s čimer polepšamo vaš nasmeh. K povečanju dlesni prispeva zlasti slaba ustna higiena in posledično vnetje in odebelitev dlesni. S tem posegom ustvarimo simetrijo dlesni in ob ustrezni ustni higieni zmanjšamo vnetni proces dlesni. Povečane dlesni so lahko tudi prvi znak paradontalne bolezni. Z laserskim posegom regeneriramo obzobna tkiva in zaustavimo vnetne procese. Zaradi sterilizacijskega učinka laserja zmanjšamo morebitne vnetne procese in pospeši celjenje.

Pogoj za uspeh takšnega posega je vsekakor dobra ustna higiena  in redno odstranjevanje mehkih in trdnih zobnih oblog.

Gingivektomija pa se uporablja tudi v terapevtske namene zlasti ob sanaciji paradentalnih žepov, ki so žarišče bakterijskih infekcij