Implantati

Zobni implantat je vijak, ki nadomešča korenino zoba. Vsadimo ga v čeljust, kjer služi kot nosilec (sidrišče) za izdelavo protetičnih nadgradenj: prevlek, mostičkov ali protez. Uspeh posega je visoko predvidljiv in je metoda izbora pri nadomeščanju zob pri ljudeh z odlično ustno higieno in z ustreznim splošnim zdravstvnim stanjem.

Pacienti, ki so kadilci, imajo sladkorno bolezen, osteoporozo in določena avtoimuna obolenja (oralni lichen planus, pemphigus vulgaris, sistemski lupus eritematosus, Sjogrenov sindrom…) niso najprimernejši za vsaditev implantatov.

Z implantati zobozdravnik nadomesti manjkajoče zobe brez brušenja ostalih zob. Omogočajo izdelavo optimalnih fiksnih ali snemnih protetičnih rešitev ne glede na število manjkajočih zob, če so za to ugodni pogoji v kosti, sluznici in čeljustnem sklepu.

Implantatna oskrba je sestavljena iz kirurškega posega, ko vam v lokalni anesteziji maksilofacialni kirurg vstavi zobne vsadke. Poseg implantacije poteka v lokalni anesteziji z ustrezno predpisano antibiotično terapijo in protibolečinskimi zdravili. 

Po vsaditvi se včasih pojavijo prehodne pooperativne bolečine, oteklina in hematom (nekaj dni), kar lajšamo s protibolečinskimi zdravili in hlajenjem razbolelega mesta skozi kožo na obrazu.

Po vraščanju vsadkov v kost (od 3 do 6 mesecev) in oblikovanjem mehkh tkiv, izdelamo protetično nadgradnjo: prevleke, mostičke in/ali proteze (podobno klasični protetiki).

Uspešno vstavljen implantat preprečuje izgubo kostnie v čeljustni kosti, pod pogojem, da implantat večkrat dnevno intenzivno čistimo in s tem preprečujemo vnetje sluznice in kostnega tkiva ob implantatu. Najpogostejša zapleta sta mukozitis in periimplantitis, ki dolgoročno vodita v izgubo implantatov.

Preprečujejo izgubo kosti in umik dlesni, kar je neizogibno na mestih izgube zob, predvsem ob nošnji protez.

Pri večjem številu manjkajočih zob implantati omogočajo izdelavo mostičkov in odvrnejo potrebo po delni protezi. Služijo nam tudi za pričvrstitev proteze pri brezzobih čeljustih in s tem izboljšajo funkcijo grizenja.