Zobne obloge in zobni kamen

V primeru, ko mehke zobne obloge mineralizirajo, govorimo o zobnem kamnu. Nastane zato, ker mehke zobne obloge, ki ostanejo na zobeh po vsaki zaužiti hrani, niso ustrezno očiščene. Nastanek zobnega kamna je odvisen tudi od vsakega posameznika, glede na pH sline, prisotnost stresa, zdravil, ki jih uživamo. Praviloma imajo več trdih in mehkih oblog na zobeh kadilci in ljudje s sladkorno boleznijo.

Zobnega kamna in tudi močno zastaranih mehkih oblog ne moremo odstraniti sami, ampak lahko to naredi le zobozdravnik s posebno napravo. Zobni kamen se tvori na zobni kroni, zobnem vratu in korenini, odriva dlesen od zoba in s tem povzroča gingivitis, nastanek obzobnih žepov in posledična parodontalna obolenja. Vse to pripelje do izgube prirastišča zoba in kostnine, ki sta potrebna za trdnost zob. Posledica prisotnosti mehkih in trdih zobnih oblog neizogibno pripelje do razmajanja zob in njihove izgube. 

Zobni kamen lahko odstranim ročno, z ultrazvokom, peskanjem ali laserjem. Na moj zobozdravstveni stol je nameščen tudi sistem za ultrazvočno odstranjevanje in  peskanje zob. Za strojno obliko odstranjevanja oblog lahko uporabim tudi laser Biolase iPlus. Ta sistem omogoča intenzivno čiščenje zob in odstranjevanje trdih zobnih oblog.

Zobni kamen odriva dlesni od sklenine in s tem omogoča vnetje dlesni.
Odstranjevanje zobnega kamna
Odstranjevanje zobnega kamna