Ustna higiena

Poznamo različne razloge za neprestano nego zob. To zahteva današnji način življenja. Prvi razlog je vsekakor vzdrževanje zdravih, lepih in funkcionalnih zob. Nekateri obupajo kar na začetku: »Imam pač slabo genetsko zasnovo,« se pogosto potožijo pacienti. Tisti, ki majo res slabšo sestavo zunanje plasti zob (sklenine) ali pa so le-ti nepravilno uvrščeni v zobni lok, lahko največ postorijo sami z izbiro natančnega, v preventivo usmerjenega zobozdravnika in ustreznim, pravilno izvajanim, rednim čiščenjem zob in medzobnih prostorov.

Z ustrezno higieno zob lahko uspešno preprečujemo nastanek zobne gnilobe (kariesa). Zobna gniloba je bakterijska bolezen, ki se kaže s propadanjem kalcificiranih delov zob. Pride do demineralizacije sklenine in dentina. Pogoj za razvoj tega stanja je prisotnost zobnih oblog oziroma nastanek biofilma na zobni površini. Bakterije v zobni oblogi s svojimi presnovki, kot je mlečna kislina, znižujejo pH, kar omogoči izplavljanje kalcija iz zobne sklenine in zobovine. Večina bakterij pa energijo za svoj razvoj dobiva z razgradnjo sladkorjev. Sladkorji so bakterijam hrana, potrebna za njihovo rast, končni produkt presnove sladkorjev pa je mlečna kislina. Če uživamo čiste sladkorje, je mlečna kislina glavni končni produkt bakterijske presnove. Normalna plast bakterij na zobu ni vidna s prostim očesom. Če oblog ne odstranjujemo redno in natančno vsak dan, se razvije debela plast obloge, v kateri se nahaja do 1010 bakterij v 1 gramu  mase zobne obloge. Pri razvoju zobne gnilobe najpogosteje sodelujejo streptokoki, laktobacili in aktinomicete. Bakterije sodelujejo tudi pri nastanku in razvoju bolezni obzobnih tkiv, tako imenovanih paradontalnih boleznih. To so kronična, počasi napredujoča vnetja. Najprej se kažejo v začetnem vnetju dlesni, ta pa preide v kronični gingivitis (vnetje dlesni) zaradi dolgotrajne prisotnosti zobnih oblog. Razvije se kronični marginalni parodontitis, ki ob vnetju dlesni zajame še zobni cement in kostnino. Postopoma se izgubi kostna podpora zoba, nastanejo gnojni žepi in pojavi se majavost zob.

Najboljše zagotovilo za zdrave zobe in obzobna tkiva je dobra higiena zob. Potrebno je pravilno in natančno ščetkanje zob, zlasti zvečer pred spanjem, zjutraj in preko dneva, če uživamo hrano in pijačo bogato s škodljivimi sladkorji (čokolada, bomboni, piškoti, kruh, krompir …). Obvezen sestavni del čiščenja zob je nitkanje medzobnih prostorov s primerno izbrano zobno nitko, ki jo izbere zobozdravnik. Zobno nitko lahko včasih nadomesti medzobna krtačka, kar je odvisno od položaja zob. Za čiščenje nekaterih protetičnih izdelkov (mostovi, prevleke) je ob zobni krtački nujna uporaba posebne zobne nitke, saj omogoči temeljit dostop do vseh skritih kotičkov, kjer se nabira plak. S tem preprečimo vnetje obzobnih tkiv in izjemno neprijeten zadah iz ust. Nasvet zobozdravnika je koristen tudi pri izbiri zobne paste, saj imajo te različen vpliv na stanje v ustih posameznega pacienta.

Tehnika pravilnega čiščenja zob:

  1. S ščetkanjem zob začnemo pri zadnjem zobu gornje čeljusti tako, da ščetko uvedemo v usta vzporedno z zobnim lokom, nato nadaljujemo še na zobeh spodnje čeljusti. Zunanje zobne površine ščetkamo v smeri izrasti zob (smer rdeče – belo), od dlesni navzdol. Površina zob ščetkamo najmanj 10-krat po istem mestu, nato ščetko prestavimo na naslednjo skupino zob, vse do zaključka zobnega loka. Pri tem pazimo, da ne izpustimo kakšnega dela na zobu.
  2. Na enak način ščetkamo tudi notranje površine zob. Tudi te ščetkamo v smeri od dlesni proti griznemu robu. S ščetko opravimo najmanj 10 potegov na isti površini zob. Pri čiščenju prednjih zob pa ščetko postavimo vzporedno z vzdolžno osjo zoba in zobe čistimo ravno tako s potegi ščetke v smeri dlesni proti griznemu robu zob.
  3. Ko smo dobro očistili zunanje in notranje ploskve vseh zob, očistimo še grizne površine zadnjih zob s potegi krtačke v vse smeri (naprej, nazaj, levo, desno in krožno). Vlakna ščetke so pri tem pozicionirana pravokotno na grizne površine.
  4. Po končanem čiščenju s krtačko se lotimo še nitkanja medzobnih površin. Ta postopek je izjemno pomemben, saj z njim odstranimo preostalo hrano v medzobnih prostorih. Odtrgamo najmanj 40 cm dolgo nitko, jo ovijemo okoli obeh kazalcev, da sta približno 5 cm narazen, ter jo napnemo s palcema, prislonjenima na kazalca. Zobno nitko namestimo v medzobni prostor s kratkimi žagajočimi gibi in jo s počasnim potegom potisnemo po enem izmed obeh zob in jo peljemo rahlo pod dlesen. Nitko napnemo na zob in hrano odstranimo s površine zoba s potegom navzven proti grizni površini. Pri tem nam je ogledalo v veliko pomoč. Enak postopek ponovimo na sosednjem zobu istega medzobnega prostora. Tako očistimo medzobne prostore med vsemi prisotnimi zobmi.

Čiščenje pod protetičnim izdelkom in okoli njega, na primer mostička ali implantata, vam demonstriram v ordinaciji.

Treba je vedeti, da nam temeljito čiščenje zob vzame veliko časa (najmanj 10 minut). Uporaba zobne paste je samo pika na i v postopku čiščenja in še zdaleč ni tako pomembna kot nam govorijo propagandna sporočila v medijih.

Kakšno ščetko naj izberem?

Priporočam ščetke s srednje trdimi ščetinami. S pretrdimi ščetkami si po nepotrebnem poškodujemo mehka obzobna tkiva.

Nekaj podatkov o razvoju zobnih past.

Pet korakov uspešnega čiščenja zob. Izredno pomembno je nitkanje medzobnih prostorov.

Čiščenje zob
S krtačko temeljito očistimo vse zobne ploskve.