Zobni nakit, estetske luske

Želite narediti vaš nasmeh briljanten?

Zobni nakit poudari privlačnost lepih zob, elegantnost  in mladostno drznost.

Zobni nakit pritrdimo na izbran zob brez bolečin. Sam postopek je neškodljiv in na zobu ne pušča posledic. Pritrdimo ga z lepilom. Nakit lahko po vaši želji kadar koli odstranimo brez vidnih posledic na zobu.  

Na zobe vam lahko prilepimo široko paleto zobnega nakita Swarovski ali Twinkles, nakit iz čistega 24-karatnega belega ali rumenega zlata.

Estetske ali porcelanske luske

Estetske ali porcelanske luske omogočajo prekritje vidnega dela zoba in s tem lahko korigiramo njegov izgled. Predno se skupaj s pacientom odločiva za ta poseg bom pozorno pregledala vaše zobe in se prepričala če imate dovolj zdrave sklenine. Ko ugotovim, da je obravnavan zob primeren za to obliko estetskega posega  se odstrani tanek sloj emaljla kamor plillepim tanko lusko porcelana. Takšna luska lahko na prednji strani zobu prekrije zobne madeže, izboljša obliko zob ali zapre majhne reže v vašem nasmehu.

Kaj so porcelanske luske?

Estetske ali porcelanske luske omogočajo prekritje vidnega dela zoba. S tem lahko korigiramo njegov položaj in videz. Preden se s pacientom odločiva za ta poseg, pozorno pregledam zobe in se prepričam, ali ima pogoje za izdelavo lusk. Ko ugotovim, da je obravnavan zob primeren za to obliko estetskega posega, odstranim tanek sloj sklenine in nato prilepim tanko lusko iz porcelana ali kompozita. Taka luska lahko na prednji strani zoba prekrije zobne madeže, izboljša obliko zob ali zapre majhne reže v vašem nasmehu. Estetske luske so v bistvu tanke porcelanske luske, ki jih prilepim na vidno stran zoba. Ta sicer konservativen, vendar izjemno učinkovit kozmetični postopek zahteva omenjeno predhodno obdelavo sklenine. Z ustrezno skrbno namestitvijo luske omogočim, da vaš nasmeh blesti še več let. Za luske se pacienti običajno odločijo zaradi nepravilnosti zob, bodisi, da gre za nepravilno razporejene zobe (asimetrijo), lisasto zabarvane zobe, poškodovane, okrušene zobe ali plombirane zobe.

Priprava za porcelansko lusko zahteva minimalno preparacijo sprednjega dela zoba (0,5 mm, primerjamo lahko  z debelino kontaktne leče), s čimer poškodujemo minimalni del zoba. Kljub izredno tanki luski se prekrijejo vse nepravilnosti zob. Izjemoma pri določenih primerih sklenine ni treba brusiti, takrat govorimo o lumineerjih. Z lusko lahko spremenimo, velikost, obliko in barvo zob ter s tem zagotovimo popoln nasmeh.

Kako lahko luske izboljšajo vaš nasmeh?

Namen lusk je predvsem narediti filmski nasmeh v relativno kratkem času z minimalno invazivno metodo. Bistvo estetske luske je, da naraven zob ostane vitalen, spremeni se lahko njegova oblika, barva, velikost in uvrstitev v zobni lok. Luske se danes izdelujejo izključno iz vrhunskih materialov, ki predstavljajo polni porcelan ali kompozite, kar pomeni, da je zob po korekciji transparenten, naravno proseva in daje popolnoma naraven videz. Izredno trden in vzdržljiv zobni porcelan zagotavlja optimalno funkcionalnost. Porcelanske luske niso primerne za vsakega pacienta. Najprej mora biti zob dovolj trden in pravilno obremenjen. To ocenim ob pregledu.

Luske se priporočajo praktično vsakomur, ki ni zadovoljen s svojim estetskim videzom zob. S pomočjo lusk se lahko spremeni barva, oblika in velikost zob. Zanimanja za luske je vedno več, saj so ljudje vedno bolj osveščeni in vedo, kaj lahko pričakujejo.

Kako na zob namestim lusko?

Najprej opravim temeljit pregled, vključno z digitalnim rentgenskim žarkom, da bi ugotovila, ali ima vaš zob dovolj sklenine za  trdno oporo luski. Ko se prepričam o kvaliteti vaše sklenine, z odstranitvijo minimalne količine sklenine pripravim površino zob  in  luske prilagodim vašemu zobu. Nato naredim natančen odtis. Ta odtis v laboratoriju uporabijo kot model in lusko obdelajo tako, da se popolnoma prilega zobu in dlesni. Če je treba, pred stalno namestitvijo luske na vaš zob naredim še manjše prilagoditve. Samo po dveh obiskih imate tako vzdržljiv in čudovit nasmeh. Pomembno je vedeti, da se z luskami rešuje estetski videz zob (oblika, barva, velikost), kar je tudi glavna indikacija za korekcijo. Če pa imate večje anomalije, se le-te rešujejo s prevlekami, z ortodontskimi aparati ali kirurškimi posegi.

Obstaja tudi alternativa porcelanskim luskam?

Ne skrbite, če je zobovina preveč poškodovana, da bi bila primerna za namestitev estetskih lusk, je na voljo še več možnosti za vzpostavitev estetskega nasmeha. Če imate obarvan zob, ki se ne odziva na beljenje (npr. madež zaradi zdravljenja koreninskega kanala ali zaradi izpostavljenosti nekaterim zdravilom, kot so tetraciklini, ali mehanske poškodbe), vam izdelam estetsko prevleko, ki je primerna tudi za že plombirane, zlomljene ali prekratke zobe.